Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Α.Π.Κυ.

Οι οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις της σύγχρονης εποχής, σε συνδυασμό με το όραμα μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών, επέβαλαν ένα νέο θεσμό ανώτατης εκπαίδευσης, αυτόν του Ανοικτού Πανεπιστημίου, που λειτουργεί στη βάση της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και υλοποιεί ουσιαστικά την απαίτηση της δια βίου μάθησης.

Το 2003 η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το Νόμο (Ν. 234(Ι)/2002) που διέπει την Ίδρυση και Λειτουργία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι Δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που παρέχει πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα (Μάστερ και Διδακτορικό), καθώς επίσης και εκπαιδευτικά / επιμορφωτικά προγράμματα σύντομης διάρκειας, με τη μέθοδο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παράλληλα, αποστολή του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατό να σπουδάσουν ή να ολοκληρώσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, να το κατορθώσουν. Επιπλέον, με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο ή ακόμη να σπουδάσουν ένα άλλο αντικείμενο που εκτιμούν ότι θα τους είναι χρήσιμο στην επαγγελματική τους ανέλιξη. Τέλος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τα εκπαιδευτικά προγράμματα σύντομης διάρκειας, παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται σε αντικείμενα αιχμής κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ισότιμο με όλα τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν - συμβατική ή μη. Τα προγράμματά του είναι δομημένα με το σύστημα των Ευρωπαϊκών Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) και έτσι δίδεται η δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν αμφίδρομη σχέση μεταξύ των συμβατικών πανεπιστημίων και του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοδοξεί να δώσει το δικό του στίγμα στον Κυπριακό και ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, προσφέροντας στους φοιτητές την πιο σύγχρονη δυνατή τεχνολογική υποδομή και εκπαιδευτική μεθοδολογία.

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Προγράμματα Σπουδών 22/09/2020

Αιτήσεις Εισδοχής

Αιτήσεις εισδοχής για όλα τα προσφερόμενα προγράμματα στους τρεις κύκλους σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του ιστοχώρου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά την περίοδο αιτήσεων που ανακοινώνεται για κάθε ακαδημαϊκό έτος από το ΑΠΚΥ

Οι φοιτητές που θα κληθούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα σπουδών του ΑΠΚΥ και που πληρούν τα ελάχιστα τυπικά προσόντα, θα επιλεγούν με αλγόριθμο τυχαίας κατανομής θέσης.

Έναρξη Φοίτησης

Με το τέλος των εγγραφών, ολοκληρώνεται και η δημιουργία των τμημάτων και η ενημέρωση των φοιτητών σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα φοίτησης. Στη συνέχεια αποστέλλεται το έντυπο υλικό (όπου υπάρχει) και στις αρχές Σεπτέμβρη ξεκινάει επίσημα το ακαδημαϊκό έτος, με τις πρώτες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις.

Προϋποθέσεις Εισαγωγής

Προπτυχιακά προγράμματα: Απαραίτητη προϋπόθεση για εισδοχή σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί η κατοχή απολυτηρίου λυκείου (ή εξατάξιου γυμνασίου).

Μεταπτυχιακά προγράμματα:
Απαραίτητη προϋπόθεση για εισδοχή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί η κατοχή πτυχίου από αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Για τις επιμέρους απαραίτητες προϋποθέσεις εισαγωγής που μπορεί να ισχύουν, υπάρχει η σχετική ενημέρωση σε κάθε πρόγραμμα χωριστά.

Διδακτορικά προγράμματα: Απαραίτητη προϋπόθεση για εισδοχή σε διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών αποτελεί η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών επιπέδου μάστερ από αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Για τις επιμέρους απαραίτητες προϋποθέσεις εισαγωγής που μπορεί να ισχύουν, υπάρχει η σχετική ενημέρωση σε κάθε πρόγραμμα χωριστά.

Οι φοιτητές που θα κληθούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα σπουδών του ΑΠΚΥ και που πληρούν τα ελάχιστα τυπικά προσόντα, θα επιλεγούν με αλγόριθμο τυχαίας κατανομής θέσης. Τα ελάχιστα τυπικά προσόντα για το κάθε πρόγραμμα σπουδών, μπορείτε να τα βρείτε κάτω από την Ενότητα Σπουδές στο ΑΠΚΥ.

Στα διδακτορικά προγράμματα σπουδών η επιλογή γίνεται από τριμελή επιτροπή Ακαδημαϊκών.

Για περαιτέρω πληροφορίες τα στοιχεία επικοινωνίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι:

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Λεωφ. Γιάννου Κρανιδιώτη 33
2220 Λάτσια
Κύπρος
Τ.Θ. 12794, 2252 Λατσιά, Λευκωσία
Τηλ.: +357 22 411600
Φαξ: +357 22 411601
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα: www.ouc.ac.cy