Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης

Δημόσια Πανεπιστήμια:

Το πρώτο Πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ιδρύθηκε το 1989 και δέχτηκε τους πρώτους προπτυχιακούς/κές φοιτητές/τριες το 1992 και τους/τις πρώτους/τες μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες το 1997. Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Κύπρου επεκτάθηκε το 2006 με την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Κύπρο που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ένα χρόνο αργότερα, το 2007, εγκαινιάστηκε η έναρξη των εργασιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με προσανατολισμό την εφαρμοσμένη έρευνα, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην Ανώτερη Εκπαίδευση της Κύπρου. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με έδρα τη Λεμεσό, αποτέλεσε και το πρώτο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα εκτός της πρωτεύουσας, ικανοποιώντας έτσι την αρχή της αποκέντρωσης. Σε μικρό χρονικό διάστημα ακολούθησαν ο εμπλουτισμός και η επέκταση των προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Δημόσια Πανεπιστήμια βρίσκονται στους πιο κάτω συνδέσμους:

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια:

Το 2007 δόθηκε αρχική άδεια λειτουργίας σε τρία Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, που μετεξελίχθηκαν από Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ήτοι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το 2010, κατόπιν αρχικής άδειας, λειτούργησε στην Πάφο το Πανεπιστήμιο Neapolis University Pafos και το 2012 στο χωριό Πύλα, στην επαρχία Λάρνακας το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. Το 2019 με σύσταση του Φορέα ΔΙΠΑΕ και έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου ενεγράφη στο Μητρώο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων το Philips University στη Λευκωσία, το 2021 το American University of Cyprus (AUCY) στην Λάρνακα και το 2023 το Πανεπιστήμιο Λεμεσού στη Λεμεσό και το American University of Beirut – Mediterraneo (AUB Mediterraneo) στην Πάφο. Η δημιουργία των εννέα Ιδιωτικών Πανεπιστημίων συνέβαλε στην ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου με νέους κλάδους και προγράμματα σπουδών, και συνεισφέρει στην ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστικού φοιτητικού προορισμού, τόσο για Κύπριους όσο και για αλλοδαπούς φοιτητές/φοιτήτριες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στους πιο κάτω συνδέσμους:

Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Στην Κύπρο λειτουργούν οι ακόλουθες Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΣΤΕ):
Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον ιστότοπο των Δημοσίων Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Στην Κύπρο λειτουργούν σαράντα τέσσερις (44) Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΣΤΕ). Οι ΙΣΤΕ εποπτεύονται από τη ΔΑΕ για θέματα εγγραφής τους στο Μητρώο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των προνοιών των περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμων του 1996 έως το 2019. Στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος δράσης για την υλοποίηση του στόχου του κράτους για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου σε Περιφερειακού Κέντρου παροχής Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών, μετά από διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΥΠΠΑΝ, ανατέθηκε στη ΔΑΕ το ακαδημαϊκό μέρος της εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση θεώρησης άδειας εισόδου σε υποψήφιους αλλοδαπούς φοιτητές/τριες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον ιστότοπο των Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης 

Σημείο επαφής:

Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης
Τηλ.: 22800616/617
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.