Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας | Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και Σχεδιασμός και Εφαρμογή Εθνικής Έρευνας Εργοδοτών

Η Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου «Αντιμετώπιση αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ Εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας» το οποίο αποτελεί μέρος της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιεί το έργο “Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey” (Άξονας 5.1. Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικού συστήματος - αναβάθμιση και ενίσχυση δεξιοτήτων). Το έργο στοχεύει:
  • στη δημιουργία Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (CYGraduates)
  • στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση Εθνικής Έρευνας Εργοδοτών (CYEmployers).
  • στη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης «EUROGRADUATE».
  • στη δημιουργία υποδομής στη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη διαχρονική διεξαγωγή των ερευνών
Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε με σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η ύπαρξη αναντιστοιχιών σε δεξιότητες και προσόντα ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου και την αγορά εργασίας, θέμα το οποίο εντοπίστηκε από διάφορες ευρωπαϊκές εκθέσεις πολιτικής για την Κύπρο. Οι τρεις έρευνες θα παρέχουν δεδομένα σε διαχρονική βάση σε αρμόδια Υπουργεία, σχετικούς Οργανισμούς και Φορείς αλλά και σε Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης (π.χ. Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, εργοδότες κ.α.) για τη τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων πολιτικής με στόχο τη μείωση της αναντιστοιχίας που παρατηρείται ανάμεσα σε προσφορά σε ακαδημαϊκά προσόντα/δεξιότητες και τη ζήτηση από την αγορά εργασίας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της διασύνδεσης του Εκπαιδευτικού Συστήματος της Ανώτερης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε εθνικό επίπεδο. Πρόσθετα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα διοχετεύονται σε φοιτητές/φοιτήτριες, μαθητές/μαθήτριες ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τις καταλληλότερες για τον εαυτό τους επαγγελματικές επιλογές.

Η υλοποίηση του έργου έχει αναληφθεί από την PWC Cyprus ύστερα από προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού στο ηλεκτρονικό σύστημα Σύναψης Συμβάσεων (eProcurement) υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης .

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο δίνονται στην ιστοσελίδα του έργου στον σύνδεσμο https://skilltracking.highereducation.ac.cy/el/

1. Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (CYGraduates)

Ο Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης Αποφοίτων (CYGraduates) αποσκοπεί στη συλλογή υψηλής ποιότητας δεδομένων από όλους τους/τις απόφοιτους/ες των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΙΑΕ) της Κύπρου σχετικά με την επαγγελματική και κοινωνική τους πορεία, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους στα ΙΑΕ. Το έργο “Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey” περιλαμβάνει πέντε κύκλους συλλογής δεδομένων, αρχίζοντας από το έτος 2022 μέχρι και το έτος 2026. Σε κάθε κύκλο, συλλέγονται δεδομένα από τις εξής δύο ομάδες αποφοίτων: α) απόφοιτοι/ες ένα έτος μετά την αποφοίτηση τους από την Ανώτερη Εκπαίδευση (T+1) και β) απόφοιτοι/ες πέντε έτη μετά την αποφοίτηση τους από την Ανώτερη Εκπαίδευση (T+5). Τα δεδομένα για την πιο πάνω έρευνα συλλέγονται μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου το οποίο αφορά στους εξής θεματικούς άξονες: α) εμπειρίες από τη φοίτησή στην Ανώτερη Εκπαίδευση, β) μετάβαση στην αγορά εργασίας, γ) εμπειρίες από την αγορά εργασίας, δ) αντιστοιχία εργασίας με σπουδές στην Ανώτερη Εκπαίδευση, ε) κινητικότητα, στ) συμμετοχή σε δραστηριότητες αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανκατάρτισης κατά την εργοδότηση και ζ) δημογραφικά στοιχεία και οικογενειακό υπόβαθρο.

Κύκλοι Συλλογής Δεδομένων της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (CYGraduates)

Πρώτος κύκλος

Ο πρώτος κύκλος διεξαγωγής της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων (CYGraduates) αφορούσε στη συλλογή δεδομένων από τους/τις απόφοιτους/ες του ακαδημαϊκού έτους 2020/2021 (T+1) και 2016/2017 (T+5) και διεξήχθη την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023. Στον πρώτο κύκλο συλλογής δεδομένων συμμετείχαν απόφοιτοι/ες Προγραμμάτων Σπουδών Επιπέδου 5 (Πιστοποιητικά, Διπλώματα, Ανώτερα Διπλώματα), Επιπέδου 6 (Πτυχία) και Επιπέδου 7 (Μεταπτυχιακά) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Προκαταρκτικά αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (CYGraduates) 06/10/2023

Δεύτερος κύκλος

Ο δεύτερος κύκλος διεξαγωγής της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων (CYGraduates) αφορούσε στη συλλογή δεδομένων από τους/τις απόφοιτους/ες του ακαδημαϊκού έτους 2021/2022 (T+1) και 2017/2018 (T+5) και διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024. Στον δεύτερο κύκλο συλλογής δεδομένων συμμετείχαν απόφοιτοι/ες Προγραμμάτων Σπουδών Επιπέδου 5 (Πιστοποιητικά, Διπλώματα, Ανώτερα Διπλώματα), Επιπέδου 6 (Πτυχία) και Επιπέδου 7 (Μεταπτυχιακά) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Κύρια αποτελέσματα του δεύτερου κύκλου της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (CYGraduates) 08/07/2025
Περίληψη 08/07/2025

Τρίτος Κύκλος

Ο τρίτος κύκλος διεξαγωγής της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων (CYGraduates) αφορούσε στη συλλογή δεδομένων από τους/τις απόφοιτους/ες του ακαδημαϊκού έτους 2022/2023 (T+1) και 2018/2019 (T+5) και διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2025. Στον τρίτο κύκλο συλλογής δεδομένων συμμετείχαν απόφοιτοι/ες Προγραμμάτων Σπουδών Επιπέδου 5 (Πιστοποιητικά, Διπλώματα, Ανώτερα Διπλώματα), Επιπέδου 6 (Πτυχία). Επιπέδου 7 (Μεταπτυχιακά) και για πρώτη φορά απόφοιτοι/ες Προγραμμάτων Σπουδών Επιπέδου 8 (Διδακτορικά) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

2. Εθνική Έρευνα Εργοδοτών (CYEmployers)

Η Εθνική Έρευνα Εργοδοτών (CYEmployers) έχει στόχο τη συλλογή δεδομένων από τους/τις εργοδότες/τριες Ιδιωτικού τομέα και τα διευθυντικά στελέχη του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα από όλους τους τομείς της Κυπριακής οικονομίας σχετικά με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας όσον αφορά στις δεξιότητες που χρειάζεται το εργατικό δυναμικό. Το έργο “Development of a National Graduate Tracking Mechanism and Design and Implementation of an Employers’ Skills Survey” περιλαμβάνει δύο κύκλους συλλογής δεδομένων που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχα τα έτη 2024 και 2026. Η συλλογή δεδομένων γίνεται μέσω της συμπλήρωσης από τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που αφορά στους εξής θεματικούς άξονες: τις υφιστάμενες αλλά και μελλοντικές ανάγκες σε δεξιότητες και προσόντα, τις τυχόν ελλείψεις δεξιοτήτων που παρατηρούνται στο εργατικό δυναμικό, την παρεχόμενη κατάρτιση που προσφέρεται στο εργατικό δυναμικό από τους εργοδότες, την προσφορά θέσεων μαθητείας, τα χαρακτηριστικά επιχειρήσεων κ.α.

Κύκλοι Συλλογής Δεδομένων της Εθνικής Έρευνας Εργοδοτών (CYEmployers)

Πρώτος κύκλος

Ο πρώτος κύκλος συλλογής δεδομένων διεξήχθη την περίοδο Μαΐου - Δεκεμβρίου 2024. Στον πρώτο κύκλο κλήθηκαν να συμμετάσχουν περίπου 13,000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (οι οποίες επιλέγηκαν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία από το Μητρώο Επιχειρήσεων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου), καθώς και όλα τα διευθυντικά στελέχη του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Η έκθεση των αποτελεσμάτων αναμένεται να δημοσιευθεί εντός του 2025.

3. Ευρωπαϊκή Έρευνα «EUROGRADUATE»

Η Ευρωπαϊκή Έρευνα «ΕUROGRADUATE» είναι μια πανευρωπαϊκή έρευνα παρακολούθησης αποφοίτων Ανώτερης Εκπαίδευσης. Στον πρώτο κύκλο της εν λόγω έρευνας συμμετείχαν 17 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το 2030 να συμμετέχει το 80% των Ευρωπαϊκών χωρών. Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τις εμπειρίες των αποφοίτων από τη φοίτησή τους στην Ανώτερη Εκπαίδευση και της επίδρασης των εμπειριών αυτών στην επαγγελματική τους ζωή και στη ζωή τους ως πολίτες της Ευρώπης. Τα δεδομένα από την έρευνα «Eurograduate» θα συμβάλουν στη σύγκριση διάφορων συστημάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη και στον προσδιορισμό τρόπων βελτίωσής τους ώστε να είναι σε θέση να προετοιμάσουν αποτελεσματικότερα τους/τις νέους/ες για τον κόσμο της εργασίας και τον ρόλο τους στην κοινωνία. Σημειώνεται ότι κατά τις χρονικές περιόδους που η Ευρωπαϊκή και η Εθνική Έρευνα Παρακολούθησης Αποφοίτων συντρέχουν θα χρησιμοποιείται ένα κοινό ερωτηματολόγιο.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Έρευνα Eurograduate υπάρχουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eurograduate.eu/

Κύκλοι Συλλογής Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Έρευνας «EUROGRADUATE»

Πρώτος κύκλος

Ο πρώτος κύκλος της Ευρωπαϊκής Έρευνας «ΕUROGRADUATE» έχει ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή αποφοίτων Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου του ακαδημαϊκού έτους 2020/2021 (T+1) και 2016/2017 (T+5). Η έκθεση των συγκριτικών αποτελεσμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2025.

Δεύτερος κύκλος

Ο δεύτερος κύκλος της Ευρωπαϊκής Έρευνας «ΕUROGRADUATE» θα διεξαχθεί το 2026.