Yποτροφίες

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου

Κύριος φορέας παροχής υποτροφιών για σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Ι.Κ.Υ.Κ.). Τα κονδύλια που παραχωρούνται στο ίδρυμα για τα σχέδια υποτροφιών κάθε χρόνο περιλαμβάνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Οι υποτροφίες του Ι.Κ.Υ.Κ. παραχωρούνται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες, οι οποίοι σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού, βάσει οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Επισημαίνεται ότι το Γραφείο Προγραμματισμού σε συνεργασία με το Ι.Κ.Υ.Κ. προβαίνουν και στη δημοσίευση ανακοινώσεων για υποτροφίες από πηγές του εξωτερικού όπως είναι το Ι.Κ.Υ. Ελλάδος ή υποτροφίες που παραχωρούνται από άλλες χώρες βάσει διμερών συμφωνιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο Ι.Κ.Υ.Κ., στο τηλέφωνο 22 456433 ή στην ιστοσελίδα http://www.cyscholarships.gov.cy/

Υποτροφίες για Μεταλυκειακές Σπουδές

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (Υ.Σ.Ε.Α) έχει εκδώσει το βιβλίο «Υποτροφίες για Μεταλυκειακές Σπουδές». Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να συμβάλει, στο μέτρο του εφικτού, στη διαμόρφωση μιας κατά το δυνατόν πληρέστερης εικόνας όσον αφορά τις υποτροφίες για μεταλυκειακές και μεταπτυχιακές σπουδές που προσφέρονται από διάφορους φορείς που λειτουργούν ή εκπροσωπούνται στον τόπο μας. Ταυτόχρονα, στοχεύει να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών μαθητών μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή τους. 

Υποτροφίες για Διδακτορικές Σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο ιδρύθηκε από τα κράτη – μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976. Στα προγράμματα σπουδών του δικαιούνται να συμμετάσχουν μόνο πολίτες των κρατών μελών του ιδρύματος. Με την κατάθεση του Οργάνου Προσχώρησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Οκτωβρίου 2004 και με την ομόφωνη επικύρωση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ανώτατο Συμβούλιο του ΕΠΙ στις 9 Ιουνίου 2005, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της Κύπρου και το Ινστιτούτο άρχισε να δέχεται αιτήσεις από Κύπριους φοιτητές/φοιτήτριες με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2006 – 2007. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων εκτείνεται από τα τέλη Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι την 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.eui.eu

Υποτροφία για φοίτηση στο Κολλέγιο της Ευρώπης

Το Υπουργείο Εξωτερικών προσφέρει μια υποτροφία για φοίτηση στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο μνημονίου συναντίληψης που υπογράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2021, μεταξύ των δύο μερών, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει και υλοποιεί συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και κέντρα ερευνών που εξειδικεύονται σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύοντας στην μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ.

Το Κολλέγιο της Ευρώπης  ιδρύθηκε το 1949 και από το 1992 στεγάζεται σε δύο πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, στη Bruges (Βέλγιο) και στο Natolin (Πολωνία). Προσφέρει ευρεία επιλογή μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας τα απαραίτητα εχέγγυα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες να εργαστούν και να ζήσουν σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Με βάση τις πρόνοιες του εν λόγω μνημονίου, διατίθεται μια (1) υποτροφία ύψους είκοσι επτά χιλιάδων ευρώ (€27.000) για Κύπριους πολίτες που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Κολλέγιο της Ευρώπης για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24. Η υποτροφία καλύπτει τα δίδακτρα και τη διαμονή του/της φοιτητή/φοιτήτριας που θα επιλεγεί.

Αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 μπορούν να υποβάλλονται από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2023.

Οι αιτήσεις για το Κολλέγιο της Ευρώπης συμπληρώνονται και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην  ιστοσελίδα του Κολλεγίου.

Το Κολλέγιο θα διεξάγει προκαταρτικό έλεγχο των αιτήσεων που θα υποβληθούν (pre-screening), και θα ακολουθήσει συνέντευξη από την εθνική εξεταστική επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δημοσιότητα Προγράμματος Υποτροφιών Ι.Κ.Υ. για Μεταπτυχιακές Σπουδές για αλλογενείς - ομογενείς ακαδημαϊκού έτους 2010-2011

Το Ι.Κ.Υ. Ελλάδος δημοσιοποιεί κάθε ακαδημαϊκό έτος «Πρόγραμμα Υποτροφιών» για Μεταπτυχιακές Σπουδές για αλλογενείς – ομογενείς , από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία, Ισλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδά, Ωκεανία και Ιαπωνία. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.iky.gr

ATINER: Αθηναϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας

Το Αθηναϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας είναι ένας ανεξάρτητος ακαδημαϊκός οργανισμός που έχει σαν αποστολή να δημιουργήσει ένα «forum» όπου ακαδημαϊκοί και ερευνητές, από όλα τα μέρη του κόσμου, θα μπορούν να συναντώνται και να ανταλλάσουν ιδέες ή να συζητούν θέματα, σχετικά με το ερευνητικό τους πεδίο.

Το εν λόγω Ινστιτούτο αναφέρει ότι προσφέρει 3 υποτροφίες το χρόνο μέχρι €10000 για διδακτορικές σπουδές στα οικονομικά ή τη διοίκηση επιχειρήσεων («Business Administration and Business Administration related Disciplines») σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Strathclyde» στην Σκωτία. Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (http://www.atiner.gr/) παρέχει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στην ενότητα «PhD Program in Business and Economics».

Υποτροφίες σε Ελλαδίτες Φοιτητές/Φοιτήτριες Πρωτεύσαντες στις πανελλαδικές εξετάσεις

Βάσει σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε ακαδημαϊκό έτος, παραχωρεί υποτροφία σε Έλληνες υπηκόους, οι οποίοι εξασφαλίζουν τη ψηλότερη βαθμολογία στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις και εισάγονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκεκριμένα, παραχωρείται μία υποτροφία για κάθε Σχολή των εν λόγω Πανεπιστημίων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Υποτροφίες σε Έλληνες και Κύπριους της Διασποράς

Βάσει σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί σε Έλληνες και Κύπριους της Διασποράς, οι οποίοι φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υποτροφίες βάσει κοινωνικών, οικονομικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Υποτροφίες σε ‘Έλληνες Υπηκόους για Μεταπτυχιακές Σπουδές ή Έρευνα

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας στον Τομέα της Παιδείας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τα έτη 2011-2016, οι δύο χώρες δύναται να παραχωρούν αμοιβαία:
  • Μία υποτροφία, διάρκειας δέκα μηνών, σε μόνιμο εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για μεταπτυχιακές σπουδές
  • Μία υποτροφία, διάρκειας δέκα μηνών, σε μόνιμο εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μεταπτυχιακές σπουδές
  • Δύο υποτροφίες, διάρκειας δέκα μηνών, για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα σε οποιοδήποτε τομέα.
Κάθε χρόνο η κάθε χώρα αποφασίζει για την προκήρυξη των πιο πάνω θέσεων και τα σχετικά επιδόματα που καταβάλλονται. Οι υποτροφίες που αφορούν στους Κύπριους υπηκόους ανακοινώνονται μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου και οι υποτροφίες που αφορούν στους Eλλαδίτες υπηκόους ανακοινώνονται μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Υποτροφίες σε Φοιτητές/ Φοιτήτριες από τον Λίβανο

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές/φοιτήτριες από τον Λίβανο για σπουδές στην Κύπρο την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.